• Які бувають спальні мішки?

    07 Лютого
    Рубрика : Альпинизм, Туризм
    Какие бывают спальные мешки?

    Екстремальні умови туристичного походу, короткої чи тривалої експедиції, пішого переходу вимагають особливої підготовки. Туристам необхідно подбати про свою безпеку, максимальний комфорт під час відпочинку. У польових умовах домогтися цього допомагають спальні мішки , які можна вибрати у спеціалізованому магазині. Великий асортимент похідної екіпіровки, представлений у каталозі, дозволяє придбати продукцію відповідного розміру, призначення та крою.

    Види та особливості крою спальних мішків

    Повноцінно відпочити при тривалих піших подорожах чи переходах дозволяє не лише намет. Туристам необхідний якісний спальний мішок, який можна використовувати влітку, навесні, восени, взимку. Для кожної пори року підбирають особливе спорядження. Представлені спальні мішки такими видами:

    • Кокон. Модель звужується ближче до ніг, у районі грудей досить широка. Має зручну форму – трапецієподібну, що дозволить заощадити місце у похідному рюкзаку. Виріб облягає тіло, дарує тепло, при достатньому шарі теплоізолятора підходить для використання в холодну пору. Доповнюють виріб капюшоном, щільним коміром та захисним клапаном (розташований по всій довжині блискавки).
    • Ковдра. Характерна риса – прямокутна форма. Вибирають для нескладних переходів, якщо є можливість брати необмежену кількість речей. Ковдра займе багато місця, але забезпечить комфортний сон у будь-яких польових умовах. Доповнюють спальник капюшоном на блискавці.
    • Комбіновані. Модель прямокутної форми з капюшоном. Форма анатомічна.

    Всі спальники при необхідності можна використовувати як теплу ковдру або підстилку під спину. Розширити виріб дозволяє блискавка – досить застібку розстебнути. Якщо в дорогу вирушають кілька туристів, можна підібрати для них однакові спальники. Їх можна поєднувати в єдину ковдру за допомогою блискавки.

    Види утеплювача: який краще вибрати?

    Захищатиме людину від холоду утеплювач. Надійна теплоізоляція для спального мішка має бути водонепроникною, легкою. Матеріал повинен забезпечити мінімальний теплообмін тіла із навколишнім середовищем. Інакше користувач замерзне. Тільки нерухомий повітряний прошарок стане тим самим захисним бар'єром, який виключить можливість переохолодження. При виробництві спорядження використовують різні види наповнювача. При виборі варто звернути увагу на характеристики та щільність утеплювального шару.

    Синтепонові

    Досить легкі, компактні, добре тримають тепло, не продуваються, підходять для морозів (за достатньої щільності). Основним недоліком залишається швидка спостереження. Матеріал легко пресується, стає тоншим, гірше тримає тепло. Вибирають продукцію для різних температурних режимів:

    • не нижче +5…+6 градусів – 2 шари синтепону;
    • до -10 ... -15 - 3;
    • до -20 ... -25 - 4.

    Синтепоновий наповнювач підходить для тривалих переходів, водних подорожей до місць з м'яким кліматом. Матеріал недорогий, тому спальник з таким утеплювачем доступний багатьом.

    З холофайбером

    Сучасний теплоізоляційний матеріал, що складається з силіконових легких волокон. Це практичний склад, який навіть згодом не просочується вологою, не гниє і не пліснявіє, виключає поширення грибка, поява молі або комах Холлофайбер не має жодного запаху, він виконаний у вигляді волокон або мікроспіралек, які додатково оброблені. Виріб не деформується навіть після тривалого використання, багаторазового прання та сушіння. Його можна піддавати хімічному чищенню.

    Спальники з холофайбером легені. Матеріал не мокне, дарує відчуття комфорту, здатний акумулювати тепло. Підходить для піших переходів, тривалих туристичних поїздок, виїздів, зокрема зимових.

    Пухові

    Туристам слід звернути увагу на моделі з пухом водоплавного птаха. Він від природи отримує спеціальне мастило, яке виключає вбирання вологи, попереджає процес гниття. Найпоширенішим залишається гусячий та гагачий пух.

    Бавовняні

    Для поїздок на кілька днів можна вибрати модель із бавовняним наповнювачем. Він досить важкий, але підходить для людей з алергією на пташиний пух та синтетику. Придбати такий виріб слід, якщо поїздка на природу має бути комфортна, можна брати необмежену кількість речей. Після використання спальник краще випрати та просушити.

    Вибір зростання

    Під час вибору звертають увагу на довжину виробу. Показник не перевищує 235 см (з капюшоном). Для туристів на зріст до 185 см вибирають моделі XL. Дитячий виріб досягає в довжину 145 см, підлітковий – 167. На особливу увагу заслуговують спальники-спарки, які легко об'єднати в одну конструкцію.

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024