• Звіт про подорож Танзанія - Кіліманджаро

    05 Грудня
    Рубрика : Наши путешествия
    Отчёт о путешествии Танзания - Килиманджаро

    День перший. 21 листопада 2017 року. Цілий день це дорога до місця зустрічі групи в Танзанії. Авіапереліт з пересадкою в Амстердамі. До речі, там в аеропорту вже стоїть ялинка та святковий різдвяний настрій. А ще мені сподобався годинник з анімацією. Дивишся на циферблат і бачиш, ніби всередині людина малює пензликом стрілки, показуючи поточний час. І щохвилини він стирає і малює нову стрілку. Дуже прикольно виглядає. Вилетіли за графіком і довго були в хмарі. За цей час перетнули майже всю Європу. Але коли хмари розійшлися, вдалося розглянути місцевість під нами. Це озеро Тіват у Чорногорії, де ми відпочивали влітку. Потім здалося узбережжя Середземного моря та порізана бухтами берегова лінія Греції. Ще зовсім недовго і ми летимо над Африкою. Під нами найбільша пустеля світу Сахара. З висоти 11567 км можна розглянути дюни, хребти і скелясті ділянки і оази. Вразив Ніл, який місцями розливається утворюючи величезні водосховища. Сонце почало сідати, і ми наближаємось до Танзанії. Сіли, оформили візу, пройшли паспортний контроль та автобусом вирушили до готелю.
    0.jpg1.jpg6.3.jpg
    22 листопада – день другий.
    Ранній підйом о 6.30 сніданок та о 7 ранку виїзд на джипах на сафарі. Ми відвідали національний парк. Яким каталися цілий день. З джипів виходити не можна, можна лише дивитися з вікон машини або через піднятий дах. Парк сподобався, багато диких тварин ходять тиняються прямо перед машинами. Дорогу нам переходили лев і слони, крім численних антилоп і зебр. Під час денного перекушування познайомилися з місцевими злодюжками — мавпами. Потім ми вирушили до села племені Масаї. Ці тубільці досі живуть у глиняних хатинах, покритих соломою, не ходять до міста, не працюють офіційно – ведуть первісно общинний спосіб життя. Якщо хтось із підлітків іде у сучасний світ, кілька чоловіків племені знаходять, повертають назад у плем'я та карають. Діти племені живуть у своєрідному дитячому садку — прямокутній ділянці землі приблизно 3*5 метрів, огородженій дерев'яним частоколом із гілок та лозин. Звичайно ніяких благ цивілізації вони не використовують. Жителі кількох сіл зібралися, щоб станцювати перед нами. Потім вони змагалися у стрибках у висоту. За їхніми правилами, хто вище стрибне, той матиме більше жінок. І після цього дозволили зайти в хатини і подивитися їх побут.
    Увечері ми приїхали до автентичного готелю. Двомісні номери збудовані як окремі глиняні будиночки. Усередині лише два ліжка, точніше нари з поролоновим матрацом, розетка та одна лампа. Такі будиночки тут називають будиночками хобітів. Прикольно, але не дуже комфортно... Після вечері був вечір знайомств та невелике акробатичне шоу місцевих мешканців.
    3.9.jpg4.1.jpg6.4.jpg8.3.jpg
    8.7.jpg9.1.jpg
    23 листопада – третій день подорожі або другий день сафарі. Сьогодні відвідали національний парк Ngorongoro. Унікальність його в тому, що його найцікавіша частина розташована у стародавньому кратері діаметром 20 км. Тут проживає понад 200 тис голів парнокопитних, в озерах живуть бегемоти та носороги. Гніздиться безліч птахів, з яких ми зустрічали дрофу, фламінго, цесарки, орли та інші. Сюди приходять на пенсію слони, тому що в місцевих болотах росте дуже м'яка трава і її можна їсти без зубів. Дорогою до кратера проїжджаємо по джунглях і зустрічаємо племена масаїв. Деякі з них підробляють на узбіччі як фотомоделі... Дорога спускається повз кактуси та чагарники в савану і ми з далеко бачимо стада диких тварин. Довго описувати не буду, але особливо вразили леви, які тут неспішно полюють на численну дичину, а коли наїдуться можуть лягти спати прямо на дорогу. Кабан бородавочник, щоб поїсти соковитої трави, підгинає передні лапи і ніби стоячи на колінах жує її. Гієни ховалися від сонця на березі струмка. А ви знаєте чому антилопи гну ходять разом із зебрами? Це вигідно і тим і тим... Зебри мають кращий зір і як тільки побачать хижака починають метушитися. Антилопи за цим сигналом також готуються до оборони. А ще зебри розумніші, ніж антилопи і коли доводиться перепливати річку, вони першими пускають антилоп, щоб перевірити чи немає там крокодилів ... і коли крокодили наївшись м'яса антилоп йдуть, у брід йдуть зебри.
    Бегемоти виявляються дуже дружні хлопці і сидять в озері, притулившись один до одного боками, при цьому дитинчата зазвичай знаходяться в центрі кола. Проїжджаючи дном кратера можна зустріти останки з'їдених тварин, роги і кістки.
    Під час обіднього перекушування, нам видали ланч-бокси і попередили, щоб з машини не виходили з ними. Є сьогодні можна тільки в машині... У чому справа? Здивувалися ми, але коли підняли погляд у небо, побачили шуліки, що ширяли над нами. Вони не тільки відбирають їжу, але можуть ще й покалічити. Їли в машині і часом на багажник і на відчинені двері сідали невеликі жовті пташки.
    Повертаючись з кратера зустріли мавп і слонів, і зупинилися на оглядовому майданчику зробити пам'ятне фото. Тепер на нас чекає переїзд до міста Моші, звідки завтра починається трек на Кіліманджаро. Дорогою заїхали до місцевого торгового центру за сувенірами.
    1.4.jpg1.6.jpg2.1.jpg2.4.jpg
    2.71.jpg1.5.jpg
    24 листопада - четвертий день подорожі та перший день сходження. З готелю на автобусі ми дісталися воріт національного парку Kilimanjaro. Підніматися на Кілі можна кількома маршрутами. Наш починається з висоти 1800 м і називається Marangu Route. Наші чорношкірі гіди не довго оформляли всі необхідні документи і о 12 годині ранку почався підйом. Сьогодні ми маємо піднятися на висоту 2720 м. Стежка йде мальовничим екваторіальним лісом. Підйоми були невеликі, стежка не складна. Приблизно через 1,5 години був ланч. Місцеві кухарі та шерпи, які супроводжують нашу групу несуть усі продукти, воду та основні речі. Навіть якщо підніматися самостійно, то без місцевого гіда, кухарів та шерп вас не випустять. Отже повернемося до анчу... нас годували млинцями, фруктами (яблука, банани, манго, ананаси. Які ж тут соковиті та смачні ананаси. Потім дали салат, картоплю яйце та сік з кексом).
    Позагоряли, відпочили і пішли далі. Сьогоднішню ділянку приблизно 8 км йшли близько 3 годин та набрали 836 метрів висоти. Погода нам супроводжувала, кілька разів зривався дрібний дощ, але швидко закінчувався. Обладнана стежка весь час йшла густим лісом і оглядових майданчиків не було. І ось ми дісталися табору Old Mandara Hut. Зареєструвавшись і оселившись у будиночки найактивніші туристи пішли прогулятися до кратера Maundi Krater. Підйом зайняв близько 20 хвилин і по дорозі відкривався вид на вершину Mawenzi 5149 м. Пройшовши вздовж кромки кратера по зарослій стежці опинилися на невеликому оглядовому майданчику, звідки показалася мета нашої подорожі — вершина вулкана Кіліманджаро 5895 м. Повернулися вже по темі 18 годин, повечеряли та пішли відпочивати.
    погрузка в автобусыперед входом в нац парккарта нац паркатропа в джунглях
    первый лагерьрадиальный выход
    25 листопада - п'ятий день подорожі та другий день сходження.
    Підйом о 6.30, сніданок о 7.00 та вихід на маршрут о 8 годині (по Україні о 7 ранку). Перед сніданком спостерігали як сонце сходить над хмарами, які нижчі за рівень нашого табору. Стежка, як і раніше, проходить лісом і через 30 хвилин плавно виринає в чагарники. Панорам та видів поки що немає, хоча погода ясна. Ми рухаємося траверсом схилами вулкана, які дуже однотипні. Яскравими враженнями були рослини, які дуже схожі на наші — кмин піщаний (безсмертник), звіробій, едельвейс.
    Африканські шерпи носять вантажі негаразд, як шерпи Непалу. Вони по два рюкзаки або сумки складають у спеціальний вологонепроникний мішок і просто несуть на голові.
    Досягши висоти 3000 м над рівнем моря, зупинилися на привал. Стежка подекуди кам'яниста, але дуже доглянута. Пройшовши до висоти 3200 м, стали на обід. Сьогодні нас годували смачним супом, смаженою куркою та як звичайно ананасами. На місці обіду підгодувалися великі ворони. Які ширяють над столами і бігають між ними у пошуках їжі. Наївшись і відпочивши, продовжуємо підніматися вгору. До табору Horombo Hut, розташованого на висоті 3720 м, необхідно пройти ще близько години і набрати майже 500 метрів висоти. Поступово сонце ховається в хмарах, хмари проходять повз нас, стає прохолоднішим. Ідемо поспішаючи, поступово набираючи висоту. Трохи починає боліти голова і пульсувати у весках. Дійшли без дощу, але табір був весь у тумані. Коли розмістилися по будиночках, хмара пішла та відкрилися гарні краєвиди. З нашого будиночка, який є дерев'яною спорудою у вигляді трикутника видно струмок і високі рослини як пальми. Але насправді це трава.
    До вечері ще є дві години часу і я ліг відпочити та написати щоденник, який ви зараз читаєте.
    Голова почала боліти сильніше і довелося прийняти пігулку цитрамону. Не хотів описувати вечерю, але наші кухарі приготували чудовий африканський плов. Годують на треку просто чудово, ковбасу та пакетики сублімованої їжі напевно доведеться везти додому.
    завтрак накрытна тропешерпырастения
    дорога в туманевторой лагерь
    26 листопада - шостий день подорожі та третій день сходження. Сьогодні адаптаційний день. До обіду ми здійснили прогулянку, набравши близько 320 м і подивившись на скелю Zebra Rocks. Коли ми підходили до відпочинку, наші африканські гіди вже накрили галявину для перекушування. Зібравшись вузькою стежкою, вийшли на гребінь-оглядовий майданчик, звідки відкривається вид на вершину. Але хмарки періодично то закривали її повністю, то частково відкривали. Побачити її у всій красі так і не вдалося... відпочивши почали спускатися до базового табору. О 12.30 вже були на місці, а о 13 годині знову почалася обжиралівка: суп, смажена картопля з рибою, салат зі свіжих овочів, смажені баклажани, свіжий сік, а на десерт апельсини... Після обіду всі покотилися по своїх будиночках відпочивати до вечері ...
    завтра на нас чекає складний день і треба добре виспатися. Увечері хмари розійшлися і відкрився вид на льодовики Кіліманджаро. На вечерю на всіх нас чекав сюрприз: український борщ із салом. Його готували африканські кухарі під наглядом і із продуктів нашого гіда Бориса Шульмана .
    лагерь.jpgперед выходом.jpgрадиальный выход.jpgполянка.jpg
    зебра поинт.jpgлобелия гиганская.jpg
    27 листопада - сьомий день подорожі та четвертий день сходження. Ранній підйом та перехід до табору Kibo Hut протяжність 9,5 км набір висоти сьогодні 991м. Сам табір на цьому маршруті є базовим і розташований на висоті 4709м, саме з нього виходять на підкорення вершини. Погода сьогодні сонячна та відкриваються краєвиди Кіліманджаро. Стежка не складна, плавно піднімається кам'янистим схилом. Рослинність поступово зникає, трава замінює кущі. Дуже цікава трав'яниста рослина Лабелія гігантська нагадує пальму. Незабаром трава теж зникає і краєвид нагадує пустелю. На обід зупинилися біля скелі з видом на Кіліманджаро. В черговий раз кухарі нас балували смаженою куркою печеним пирогом з овочами та фруктами. У притулку де ми ночували п'ять кімнат з двоповерховими ліжками та їдальня. Не можу не написати, що Борис знову влаштував нам сюрприз і на вечерю була гречана каша із салатом та м'ясом. Сьогодні ранній відбій. Бо опівночі виходимо на підкорення вершини.
    1.2.jpg1.4.jpgобнимая Килиманджаротропа к лагерю
    пустыня вокругбазовый лагерь
    28 листопада - вівторок здається... восьмий день подорожі та п'ятий день сходження. Це найважливіший і найскладніший день — і він вдався, більша частина групи змогла підкорити висоту 5895 м. Отже, як усе відбувалося... Як і в минулому треку до базового табору Евересту, сходження заплановане нічне, щоб на світанку бути нагорі. Вночі відповідно на висоті вище за 4800 м температура нижче нуля. Ми одяглися тепліше і о 23.30 вийшли на штурм бадьорі та веселі. На жаль двоє людей не змогли піти через погане самопочуття. Весь наш шлях можна поділити на дві частини: підйом на край кратра і траверс по краю до вершини. Загальна довжина від табору до вершини всього 5 км, але перепад висот від 4709 до 5895 м значний - 1186 м. Ідемо з ліхтариками, світимо під ноги і нічого навколо не видно, крім зоряного неба. Зірки так близько, що хочеться торкнутися рукою. Але раптом одна впала, потім друга і незабаром третя... такого зорепада я ще ніколи не бачив. Місцевий гід ледве просувається вперед весь час повторюючи pole pole, що означає - ледве-ледь або зовсім потихеньку треба йти, щоб підкорити вершину. Стежка серпантином, точніше зигзагами по сипу серед великих каменів піднімається все вище і вище. Стає холодно, температура близько -10 (мінус десять градусів по С), починаємо утеплюватися, одягаємо пухові жилети, рукавички з утеплювачем. Підніматися стає все важче. Перший привал був за 45 хв від виходу, наступний через 30, потім 20 хвилин. Зигзаги починають набридати, краї підйому не видно. Набираємо потроху висоту: спочатку 300м, потім 200 і далі намагаємося по 100м. Але швидше це схоже, коли зробили три кроки і три хвилини відпочиваємо... починає розколюватися голова, заплющуються очі, але йти треба... Дивлюся на карту — залишилося до краю кромки — протяжність 350 метрів і 150 м перепад, але подолати цю відстань без привалу не виходить. Складно не тільки фізично, але швидше за внутрішнім станом організму - болить голова, сильно пульсує серце. На підйомі сходять з дистанції ще кілька людей... Ми дуже повільними кроками перебираємось серед кам'яних брил, як скелелази. Три з половиною кілометри ми пройшли майже за шість із половиною годин. І ось перша вершина Gilmants Point 5685 м підкорена. Встає через хмари сонце, освітлюючи першими променями гору і схили Кіліманджаро. Я думав, що буде складно, але не думав що так ... На невеликому п'ятачку наші місцеві супроводжуючі вже організували чай з печивами, але мені хочеться просто впасти на каміння і віддихатися ... хвилин через 10-15 приходжу до тями і п'ю просто гарячу воду. У флягах вода охолола, хоч і була закутана в теплу пуховку, у трубках питних систем — лід... Проглядається стежка, що веде край кратера. У місцях де тінь лежить сніг. Відпочили трохи і висуваємось до вершини. Звідси видно весь кратер, льодовики на схилах, хмари під нами та сусідній кратер Mavenzi. Приймаю ще таблетку, щоб вирівняти тиск і зняти напругу. Роблю десять кроків і стою відпочиваю... інакше не виходить... Рушаємося до вершини Stella Point 5744 м. Стежка траверсом по краю кратера плавно піднімається серед каміння. І ось дуже скоро довгоочікувана вершина, але дійти до неї зовсім не просто.
    «Дополз»... у сенсі дійшов як черепаха о 8.30 ранку за місцевим часом підкорив найвищу точку Африки. Кумедну я поставив собі ціль ... але найголовніше вона досягнута! Як вчили мене мої вчителі з туризму, потрібно ставити цілі та добиватися їх виконання. Але це була підлога справи піднятися на Кіліманджаро... тепер доведеться звідси спуститися. Кромку пройшли досить швидко, знову попили чай і почалося найнеприємніше: довгий зигзагоподібний спуск по сипусі... Навіть не описуватиму як боліли ноги... Спуск зайняв дві з половиною години. Жахливо втомлений прийшов до свого ліжка, роздягнувся і впав спати. Відпочивали півтори години, потім обід та перехід 2,5 години вниз 9 км до проміжного табору. Разом за день пройшли 19 км, набрали 1186 м висоти і втратили 2086 м. Втома була неймовірна. ..
    рассветлёд и снегледники в Африкекратер Килиманджаро
    на вершине материка.jpgспуск покорителей
    29 листопада – дев'ятий день подорожі та шостий день треку. З табору Horombo Hut ми маємо сьогодні спуститися до підніжжя Національного парку і виїхати в аеропорт Кіліманджаро, де вечірнім рейсом перелітаємо на острів Занзібар. Спуск хоч і тривалий, але не складний і знову у зворотному порядку ми перетинаємо зони висотної поясності від лук до рідкісного лісу і далі в екваторіальний ліс. Ясна сонячна погода дає змогу зробити кілька знімків на прощання. Іду, іноді оглядаюся назад, і дивлюся на вершину вулкана, який ми вчора підкорили і думаю: «як добре, що це позаду... другий раз я туди точно не полезу» Спускаючись по тій же стежці, але у зворотній бік все здається по нового, звертаєш увагу на дерева або пейзажі, які не помічали при сходженні. Тут на дереві виявив голову троля. А внизу біля виходу з національного парку є поворот до водоспаду, на який ми не встигли сходити на початку сходження, тому я вирішив і туди заглянути.
    І ось настав урочистий момент, ми всі зібралися на майданчику біля автобусів, де розпочинали трек. Наша група у повному складі, всі живі та здорові та група підтримки — місцеві гіди, кухарі, портери. На прощання ми заспівали улюблену пісню про Кіліманджаро, а потім усім потиснули руку.
    Момент розставання зворушливий і трохи сумний, але треба поспішати. Дорогою автобус зупинявся на світлофорах і тут місцеві торговці. Одні пропонували фрукти та банани, інші різних екзотичних тварин та сувеніри.
    Приїхали в готель, швидко прийняли душ і вирушили до аеропорту Кіліманджаро на рейс до острова Занзібар. В аеропорту добрий вай-фай і тому вдалося зв'язатися зі родичами та друзями з «Великої Землі» передати всім привіт, повідомити, що сходження завершили благополучно та залити на фейсбук кілька фотографій.
    Прилетівши на острів, а це автономна частина Танзанії знову зажадали заповнити анкету і співробітники міграційної служби перевірили, щоб у всіх була в паспорті віза. На невеликому автобусі ми вирушили на південь острова до села Kizimkazi. Розмістившись у готелі на березі індійського океану та повечерявши морепродуктами вирушили купатися. В цей час був приплив і залишені на березі тапочки і рушник мало не спливли. Потім відкидали у гарячому басейні готелю.
    тропа с вершинытропа в джунгляхлесной тролльводопад в нац парке
    группа поддержкивнутренний перелёт
    30 листопада – десятий день подорожі. Рано-вранці ми вирушили на пляж, щоб купити свіжу рибу. Приблизно о 6-й ранку починається рибний базар. Всі рибалки виносять видобуток, призначений на продаж на берег і складають на купу. Потім один старий, мабуть головний, починає аукціон: відкладає одну рибину окремо і каже її ціну, якщо ніхто не підняв руку, він поступово знижує ціну. Якщо хтось підняв руку – повторює ціну тричі. Азартне видовище... Деякі рибалки причалюють і приносять рибу вже на середині процесу продажу, головне встигнути до кінця базару, поки не розійшлися всі покупці, інакше доведеться рибу забирати додому і грошей не отримаєш... Ведучий збирає всі гроші у себе і як він потім ділить між рибалками загадка ... Базар - аукціон тривав приблизно хвилин 30-40, але найбільшу рибу так ніхто й не купив. Тут же на березі можуть обробити рибу і начинки кинути на піску, з припливом це все піде в океан на підгодовування, якщо місцеві кішки раніше не з'їдять.
    Після ринку куплену рибу віднесли в готель на кухню, щоб кухарі приготували її нам на вечерю. Орієнтовна ціна за тунця довжиною 50 см - 20000-25000 шилінгів (близько 9-12 доларів).
    Після базару у нас був вільний час до обіду, можна купатися в океані або басейні, відпочивати в тіні пальм або під парасолькою, ми відновлюємося після сходження на гору.
    Раптом почалася сильна злива, другорядні дороги перетворилися на річки. Потоки води мчали між будинками та перед магазинами, створюючи природну перешкоду.
    Опівдні, після дощу, виїхали до столиці Занзібару — міста Занзібар, точніше до його старої, центральної частини Stone Town. Прогулялися вузькими вулицями, подивилися будинок, де народився і виріс Фреді Меркурі, а також перший у світі будинок House of Wonders або Palace of Wonders (in Arabic: Beit-al-Ajaib) Потім був шопінг сувенірними магазинами, а о 18.30 на набережної в парку починає працювати ринок їжі. Тут можна продегустувати національні страви та напої. Залишалася година до відправлення в готель, і я вирішив викупатися у вечірньому морі. Теплі лагідні хвилі та піщаний пляж зустрічають усіх гостей острова.
    рыбацкая шхунаРыбный базаротлив в океанеотель на рифе
    вид на берегв столице Занзибара
    1 грудня – одинадцятий день подорожі. Зима тут не відрізняється від літа — майже екватор. Вранці вирішив виспатися, але за звичкою встав о 5.30 і до сніданку просидів в інеті. Майже всі спали, тож вай-фай працював добре. Підкріпившись вирушив до океану. Був вилив і можна було прогулятися до рифу. Фоткал човна, рибалок збирають сіті, корали які можна було бачити і чіпати не занурюючись у воду. І ось переді мною лежить червоно-синя яскрава, жива морська зірка. Подумав спочатку привезти її додому як сувенір, але її треба вбити, вичистити все м'ясо під щупальцями, я таке не здатний і поетом після фото сесії відпустив її в синє море. Пройшов уздовж берега і назбирав трохи черепашок. Повертаючись до готелю, мало не потрапив під дощ. Дочекавшись коли дощ закінчиться вся група села на моторні човни та вирушила на пікнік на безлюдний острів. Їхали до острова приблизно хвилин 50 проїжджаючи повз більший остров і спостерігали як над Занзібаром клубяться темні хмари. Коли прибули, то побачили повністю піщаний білий острів без рослинності діаметром приблизно 70-80 метрів. На ньому встановлені розбірні каркаси з навісами, пластикові столи та стільці. Занурившись у смарагдово-блакитну воду сіли обідати. Сьогодні нам приготували морепродукти на грилі: кальмарів, лобстерів, криветок, туцю та ще якусь рибу, восьминогів, рис, картоплю фрі, салат, фрукти та напої в асортименті. Але не встигнувши все доїсти почався приплив і наш острів став частково занурюватися під воду. Нас запевнили, що вона повністю не сховається. З метою безпеки герму з особистими речами та сандалії переніс у човен. Поплавав із маскою та трубкою, знову поїв, позагорав. Потім упіймав краба пустельника і піщаного краба. Після фото сесії відпустили їх, але хвилями піщаного краба ще разів чотири викидало на берег і ми з ним потоваришували. Ще раз скупавшись повертаємося до готелю. Все узбережжя перетворилося на футбольні поля. Розділившись за віком та за якими ознаками одночасно проходять 6 матчів. Освіжившись у басейні готелю я вирушив уздовж берега шукати місце для зйомки заходу сонця. Пройшов село і дістався наступного готелю, далі піщаний пляж закінчується, а скелі впритул підходять до моря. У воді з'являються водорості та морські їжаки, тому вирішив повертатися. На той час сонце вже майже «сідало у воду» настав час вечірньої фото сесії заходу сонця. Унікальне це місце південний мис острова Занзібар — вранці видно світанок, а ввечері — захід сонця. Дорогою до готелю фотографував човни під час відпливу, скелі та океан. Увечері була урочиста вечеря і всім, хто піднявся на вершину, видали відповідний диплом. Дипломи нумеровані — номер у кожного унікальний, це кількість людей, що підкорили Кіліманджаро. Оригінальний вийшов сьогодні у мене перший день зими.
    1.2.jpgморская звезданеобитаемый островбарбекю
    пляж как футбольное полевечереет
    закатскалы у берегалетучий голандец
    2 грудня – дванадцятий день подорожі. Рано-вранці залишив готель на Занзібарі і внутрішніми авіалініями перелетів у місто Дар-Ес-Салам. Багато хлопців залишилися відпочивати в готелі до обіду, але мав інші плани. В аеропорту я не знайшов камери зберігання багажу і тому домовився залишити основний рюкзак до 20 години вечора в офісі однієї тур.компанії, заплативши за це приблизно 9 доларів. На таксі планував доїхати до музею Африканського села, але місцеві таксисти називали досить високу ціну за 14 км шляху – 40 дол, а на форумах я читав, що їздять по 10 доларів. Тому пішов на паркування аеропорту, сподіваючись знайти попутку. Так і вийшло за 10 мене охоче довіз місцевий хлопець. Як тільки машини стають на світлофорі або в пробці, між ними ходять торговці всілякою: морозиво, воду, чіпси, автозапчастини, швабри, книги, сувеніри тощо. Я трохи фотографував на шляху види з авто, а наприкінці поїздки водій попросив його сфотографувати. Так я дістався до музею, де зібрані в натуральну величину різні види житла африканців. На вході чорношкірі грають на барабанах, створюючи атмосферу того часу. У центрі музею група людей, одягнених у національні костюми, співають і танцюють африканські танці. У деяких будинках знаходяться предмети домашнього начиння та меблі. Цікавим моментом у музеї було свято. Ведучий проводив конкурси, діти та батьки перетягували канати, танцювали, брали участь у конкурсах. Я спочатку подумав це зона активіті при музеї, але потім побачив святковий торт, а дітям одягли ковпачки. Так я спостерігав традицію відзначати дитячий день народження. У парку та на цьому заході я був один не чорношкірий і гості на мене трохи дивно дивилися, коли я фоткав та підтримував команду. Намагаючись піти в кінці програми, мені дали тарілку і запросили за їхній шведський стіл... Загалом пообідав на кулі, опинився в потрібному місці.
    Після цього на місцевому транспортному засобі типу мотоцикла з візком я доїхав до пляжу. Вартість поїздки довжиною 5 км спочатку була названа 10 дол, але торгувалися на 2.5 долара (5000 шилінгів). І знову водій сам попросив, щоб я його сфоткав.
    Так почалася друга частина мого знайомства із цим містом. Я читав що пляжі у місті є брудні. Так і є, хвилями виносить сміття та водорості на пісок. Вздовж пляжу знову торгівля....і на вертикальній палиці чорні надуті камери від автор. При цьому на різних стовпах вони розмальовані різними кольорами (білий, зелений, жовтий тощо). Виявилося це прокатні надувні кола. Купаються тут тільки чорношкірі, я за тієї спеки, а було +29 навіть не наважився б зайти у воду. Пройшовши весь піщаний пляж починаються скелі та бухти. Там сидять різні парочки ... я пройшов далеко вздовж скель і знайшов чисте місце з прозорою водою, тут і викупався. Потім пройшов уздовж лінії готелів та посольств, вийшов у центр півострова. Зустрічав тубільців в одязі племені Масаєв і подумав, що ряжені. Але коли на пустирі біля будівництва побачив трущі, столи, лавки, хтось готував їсти, хтось стирав одяг, зрозумів що це міські Масаї. Мабуть, колись тут було їхнє поселення, а потім виросло місто, і вони не пішли зі своєї землі. Але живуть вони як бомжі в місті, але ходять у своїх плащах та сандалиях з автопокришок, з ціпком у руках та ножем за поясом. Загалом околиці міста вражають.
    Я хотів знову проїхати на мотоколяску в центр міста, але водій сказав їм туди не можна, і я пішов пішки 7 км. Дорогою голосував і намагався проїхати автостопом. У мене залишалося 20000 шилінгів, і 10 доларів на зворотний шлях до аеропорту. Шилінг планував витратити на вечерю. Але, мабуть, багаті негри не знають про автостоп, ніхто не зупинявся. Пройшов майже 2 км і тут диво... Гальмує тайота якийсь тур компанії, що продає тури на сафарі (так було намальовано на машині) і водій запитує куди мені їхати. Я сказав Сіті-центр, але я не маю грошей. Він подумав і сказав, щоб я сідав. Дорогою з'ясувалося, що він їде в аеропорт, але мені рано повертатися. Найвільніше, коли я виходив з машини, він теж попросив його сфоткати... Мабуть місцеві люблять коли європейці їх фотографують... Після того як допомогли їм.
    Отже, розпочався третій етап знайомства з містом Дар-Ес-Салам. Це сучасний міський центр, де перетинаються будівлі старовинні та хмарочоси. На перехрестях кругові рухи та цікаві скульптурні групи. Життя кипить у центрі та вулична торгівля так само як і на околицях. Зайшов на поромну станцію, дізнався розклад і вартість порома на Занзібар, а потім пішов у католицький храм, що стояв поруч. У місті зустрічав також кілька мусульманських храмів. Щось скупчення людей перед входом, що відбувається? І ось я потрапив на церемонію вінчання або одруження танзанійців. Страшненькі нареченої та серйозні, не усміхнені наречені зі свідками та гостями заходили по черзі до храму, проходили 15 хвилинний обряд і виходили фотографуватися на сходи собору. У соборі жива музика, барабани та хор, який виконуючи свою пісню хитався, підстрибував і присідав хвилями. Було весело. Зробивши кілька фото, пішов на набережну, а від туди на таксі в аеропорт. Так цікаво і насиченою завершилася моя подорож Танзанією. До речі, в аеропорт, до якого було 12 км, їхав на таксі майже годину з-за пробок.
    Коли сів у літак дуже зрадів, що сусідні два крісла були вільні і можна було добре виспатися.
    местная маршруткамузыкальное сопровождение в музеедомик в Африканской деревнемаршрутка
    на окраине городасити центр

    Кожному, хто зміг підкорити вершину, керівництво національного парку видало диплом. він номерний і відповідає кількості людей, які побували на вершині з моменту заснування Нацпарку Кіліманджаро.

    диплом Килиманджаро..jpg

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024