• Як вибрати взуття для походів?

    10 Серпня
    Рубрика : Одежда и обувь
    Как выбрать обувь для походов?

    Яке взуття підійде для пішого походу – головне питання для мандрівника, який збирається у гори. Подорож – це величезне задоволення, яке немислимо без комфорту та безпеки. Ідеальна пара кросівок або черевиків підтримає необхідну температуру ваших ніг, впорається з будь-якими погодними умовами та забезпечить легкість у пересуванні на різноманітній місцевості – слизькій, кам'янистій, пологій, вологій. Сучасні спортивні черевики для туризму мають спеціальну підошву, яка забезпечує їхнє міцне зчеплення з поверхнею.

    Чим відрізняється звичайне взуття від похідного?

    Стандартні черевики від похідних відрізняються тим, що останні оснащені мембраною, яка не дає пропускати зовнішню вологу та виводить внутрішню, забезпечуючи комфорт та підтримуючи належну температуру. Ця функція особливо потрібна при тривалих подорожах. Виробники туристичних моделей випускають різні варіанти, призначені як хайкінгу, так висотного альпінізму. Ми розповімо, як їх розрізняти та визначитися з вибором відповідної пари!

    Для гір

    Гірські черевики мають важку вагу, особливо міцні та водонепроникні, що дозволяє подорожувати бездоріжжям і засніженими гірськими просторами. Для їх виготовлення використовують натуральну шкіру, а шкарпетку роблять із гуми. Підошва практично не гнеться та всередині оснащена металевою пластиною, призначеною для стійкості.

    Для хайкінгу

    Якісні кросівки для хайкінгу оснащені масивним протектором та високою шнурівкою. Призначені вони для полегшеної ходьби рівнинною місцевістю в теплий сезон. У дощову погоду підійдуть трекінгові варіанти з мембраною.

    Для туризму (трекінгу)

    Тяжкі трекінгові черевики виготовляються з натуральних матеріалів, таких як шкіра, замша. Для літнього походу можна придбати більш легкі та дихаючі моделі з тканинними або сітчастими вставками. Більшість з них захищені водовідштовхувальним просоченням, яке запобігає попаданню вологи. Для трекінгу вибирайте черевики, адже вони максимально фіксують ноги та дозволять уникнути подряпин, вивихів та інших травм на щиколотках за рахунок високої посадки.

    Для альпінізму

    Альпіністські моделі дуже жорсткі та масивні, оснащені складною підошвою у кілька шарів та мають дві частини. Зовнішня половина складається із пластику, а внутрішня – із синтетики чи шкіри. Перша служить захистом від травм та пошкоджень, а друга утеплює ноги. Для щоденного носіння такий варіант не підходить.

    Для спеціальних видів спорту

    Якщо ви подорожуєте річками та озерами на спеціальному туристичному транспорті, будучи в постійному контакті з водою, то вам знадобиться водонепроникне спортивне взуття. Моделі у вигляді сандаль, кросівок або чобіток зроблені з матеріалів, які легко сохнуть і не бояться вологи. У комплекті рекомендується купувати неопренові шкарпетки, які зберігатимуть тепло під час намокання.

    Скальне взуття

    Скельні туфлі створюються з особливої гуми та щільно прилягають до ноги. Вони максимально гнучкі та призначені для лазіння по вертикальній поверхні та подолання складних маршрутів. Скальники дозволяють комфортно почуватися на крутих скельних масивах та інших крутих, небезпечних ділянках.

    Матеріал та фірма-виробник: який вибрати?

    Якісне взуття створюється з високоміцного матеріалу, тому що мандрівнику доводиться долати різні перешкоди на своєму шляху. Шкіра - ідеальний варіант, адже вона вкрай стійка до серйозних навантажень, захищає ноги від вологи і виконує функцію, що «дихає». Для легких літніх походів шиють моделі із синтетики, роблячи їх легшими.

    Часто разом з ними купують так звані ліхтарики – чохли розміром по щиколотку, які необхідні для захисту черевика від каміння, вологи та снігу. Гамаші, у свою чергу, повністю закривають ступню та є оптимальним варіантом для снігових та високогірних місцевостей.

    Не забувайте про те, що добротне взуття потребує ретельного догляду. Ставтеся дбайливо до своїх речей, використовуючи спеціальні засоби, рекомендовані в інструкції, і ви пройдете у своїх кросівках ще не одну дистанцію!

    Найкращими виробниками в області похідного взуття вважаються:
    • Alpine pro;
    • Campus;
    • Salomon;
    • La Sportiva;
    • Alpinus;
    • Osiris;
    • Teva;
    • Рок Empire.

    Вони відрізняються за модельним рядом, характеристиками та ціною. Завітайте перед подорожжю до нашого каталогу – і придбайте собі комфорт та зручність на весь період маршруту!

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024