• Як вибрати туристичний килимок. Види та призначення карематів

    14 Липня
    Рубрика : Про снаряжение
    Как выбрать туристический коврик. Виды и назначение карематов

    Романтика похідного туризму має стати синонімом незручності і труднощів. Відповідне спорядження забезпечить власникам комфорт на будь-якій ділянці колії. Намет, спальник, меблі для кемпінгу та туристичний килимок – основні атрибути любителя активного відпочинку на природі. Про останнє мова й йтиме.

    Каремат – види, призначення, як вибрати

    Туристичний килимок (торгова назва – каремат) – має універсальне застосування у походах або для занять спортом. Його функції:

    1. Теплоізоляція тіла між тілом та холодним грунтом. Якщо передбачено коротку подорож на час денного світла, і немає необхідності брати із собою спальник, то комфортно розташуватися на привалі допоможе каремат – спінений килимок.

    2. Згладжування кам'янистої поверхні чи гострої порослі місця для привалу. Достатній шар полімерного килимка дозволяє сидіти, лежати або займатися йогою без чутливих випробувань для тіла. Після використання килимок набуває початкової форми.

    3. Комфорт та гігієна для занять у спортзалі або на природі. Крім описаних властивостей, каремат легко чиститься, миється, не накопичує вологу, отже, живильного середовища для розвитку бактерій – немає.

    4. Рятувальний засіб. Туристичний килимок у скрученому стані завдяки своїй структурі з успіхом використовується на воді аналогічно колу або жилету.

    5. Каремат використовують як тимчасовий дах або вітрозахист у негоду.

    Незвичайне застосування каремату в розважальних цілях - це використання килимка як санчата на снігових схилах. М'який та маневрений, він принесе багато радості дітям та дорослим. Спінений матеріал досить довговічний.

    Види карематів

    Модифікації туристичних килимків численні. Залежно від мети подорожі, майбутніх нюансів (ночівля, довгий піший похід) і вибирають прийнятний варіант. Наприклад:

    • Туристична пінка. Килимок завтовшки від 4 до 18 мм. Закономірність відповідна – чим товще полотно, тим комфортніший каремат у використанні. Вага - від 400 до 800 грам. Згорнутий у компактну трубку та покладений або пристебнутий до рюкзака – це найбільш бюджетний та стандартний варіант.

    • Фольгований компактний туристичний килимок . Каремат проклеєний з одного боку спеціальним тепловідбивним матеріалом. Термоізоляція тіла покращена без збільшення ваги та розміру полотна.

    • Надувні килимки. Товщина варіанта - головна перевага килимка. З нею не страшний ні холод, ні дискомфорт. Мінус ж зручного, комфортного туристичного аксесуара - схильність до механічного псування. Гострі каміння ґрунту або непомічений сучок у траві створить ризик пошкодити оболонку надувного корпусу. Навіть після проклеювання місця аварії гарантія повної герметичності відсутня. Нерідко використовується як плавзасіб на спокійних водоймах. На пороги річок чи екстремальні спуски – не допускаються.

    • Комбінований килимок, що самонадувається. До складу гумового полотна з клапаном входить поліуретанова спінений прошарок. Туристу достатньо тільки розстелити каремат на природі або в наметі і відкрити клапан, як гаджет зробить всю роботу самостійно - полімер, що розправляється, сам вкачує повітря всередину килимка. Навіть якщо корпус вдасться пошкодити, власник не опиниться на голій землі завдяки шару полімеру.

    Питання – як вибрати каремат – лежить на поверхні. Варіант вибирають відповідно до призначення та мети. Мають значення та габарити полотна. Воно випускається у різних форматах.

    Варіанти карематів від виробників

    Для полегшення завдання туристам-початківцям пропонуємо огляд популярних килимків для відповідних умов:

    • "Іжевська пінка". Килимок дешевий, компактний, комфортний для класичного туризму. Класика для початківців.

    • THERM-A-REST. Більш просунутий варіант для трекінгу та гірських сходжень. Значна товщина - до 6,5 см. Вага - не більше 700 грам. Килимок міцний, оскільки технологія передбачає армування секцій із повітрям тонким шаром алюмінію. Ціна сягає 4 тис. грн. Але для практично вічного аксесуара це правильне вкладення.

    • Hannah Rest. Килимок для ночівлі, що самонадувається, на відкритому повітрі з температурою клімату від +2⁰ до –8⁰.

    • Alexika 9355.7591 Alpine Plus. Це килимок професійного альпінізму. Поріг низької температури повітря – до –25⁰. Матеріал відрізняється вологовідштовхувальним просоченням і нижнім нейлоновим шаром, інертним до снігу, що розтанув. Вартість професійного спорядження – від 4,5 тис. грн.

    • Полі. Тонка професійна пінка всього 4 мм. Її можна брати на додаток до килимків, що самонадуваються, як захист від механічних пошкоджень або як мобільний варіант для використання під час коротких привалів.

    Ретельний вибір килимка, що самонадувається, або тонкої пінки для короткочасних походів на природу – це запорука збереження позитивних емоцій після подорожі. Прислухайтеся до рекомендацій та насолоджуйтесь природою!

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024