• Термос не тримає тепло: причини та що робити

    08 Січня
    Рубрика : Про снаряжение
    Термос не держит тепло: причины и что делать

    Розібратися, що ж могло спричинити те, що термос перестав зберігати тепло, важливо. Це дозволить у майбутньому не допустити цього та продовжити життя своєму вірному супутнику у подорожах.

    Причини втрати основної властивості термоса

    Усього можна нарахувати лише три причини, чому ваш термос перестав утримувати тепло їжі або рідини в ньому. Одні з них є оборотними і проблему можна вирішити. А інші підведуть до придбання нового термоса.

    Щоб дізнатися, у чому проблема, необхідно розуміти пристрій виробу. Термос, по суті, найпростіший винахід. Складається з:

    1. Внутрішню колбу. Може бути скляною з сріблом покриттям, з нержавіючої сталі або нержавійки з додатковим покриттям керамікою.
    2. Зовнішня колба (корпус). Існують термоси з корпусом, знов-таки з нержавіючої сталі та пластику різного виду.
    3. Внутрішня кришка. Бувають термоси з цільною кришкою і з вбудованим клапаном.
    4. Зовнішня, корпусна кришка. Як правило, вона грає роль чашки, але й додатково ізолює шийку від охолодження.

    Додатково, між внутрішніми та зовнішніми стінками термоса викачано повітря. Вакуум додатково ізолює вміст внутрішньої колби та допомагає зберігати тепло.

    Виходячи з того, скільки складових у пристрої термосів, можна припустити поломку кожного з перерахованих елементів. І саме це призводить до того, що вони не тримають тепло.

    Три можливі поломки термоса:

    1. Внутрішня колба втратила герметичність. Перевірити цю хворобу термосів складно. Швидше за методом виключення інших проблем. Але припустити хворобу саме цієї складової термоса можна, якщо у ньому широкий зварний шов (стосується виробів із нержавіючої сталі). Від перепаду температур у ньому могли утворитися мікротріщини, що призвело до заповнення повітрям простору між стінами. Скляна колба, якщо вона, звичайно, не лопнула, може більше не утримувати тепло, якщо срібне покриття не виглядає суцільним. З'явилися місця, як на старому дзеркалі.
    2. Зовнішня колба втратила цілісність. Як і за першої поломки, складно визначити цю проблему, якщо вона візуально не видно. Однак якщо ви кидали термос, причому навіть на м'яке ліжко, то могла утворитися мікротріщина. Через неї вакуумний простір заповнився повітрям, що і спричинило втрату якості зберігати температуру.
    3. Протікання внутрішньої кришки. Найчастіше така проблема виникає у термосів з клапаном. І цю проблему виявити найпростіше. Наповніть посудину, закрийте та переверніть. Виступають крапельки води – проблему знайдено.

    Перша та друга причина поломки термоса практично не піддається виправленню. У третьому випадку, можливо, варто спробувати віднайти аналогічну кришку.

    Як не допустити поломки термоса

    Щоб термос вас завжди радував, поводитися з ним варто дбайливо. Необхідно розуміти, що цей виріб не має нічого спільного з каструлею з нержавіючої сталі. І неакуратне поводження дуже швидко виведе його з ладу.

    Тому не допускайте:

    • падіння термоса – може тріснути внутрішній та зовнішній корпус;
    • надто сильного закручування кришки з клапаном – довели до упору та вистачить;
    • наливу окропу в холодну колбу - по шву, навіть якщо він тонкий, можуть піти мікротріщини.

    Запобігти втраті срібного покриття на скляній колбі термоса не вдасться. Це відбувається через природне старіння виробу (згадайте бабусине дзеркало), або через заводський шлюб.

    Що робити, якщо термос більше не тримає тепло

    Яка б проблема не була виявлена з термосом, можна піти лише двома шляхами: спробувати полагодити або купити новий.

    Відремонтувати термос можна практично з будь-яким діагнозом, питання лише в тому, чи це буде виправдано фінансово. Якщо модель коштувала дорого, то, як правило, вона може мати тривалу гарантію. Наприклад, у термосів бренду Stanley гарантія від виробника 100 років. Інший бренд, не менш відомий, Esbit, також відрізняється довготривалою гарантією. І таких чимало. Якщо термос був обраний при покупці з дешевих варіантів, і час гарантійного обслуговування вже давно минув, можна спробувати відремонтувати виріб самостійно.

    При виявленні проблеми в кришці можна знайти модель з аналогічними розмірами і різьбленням в інтернеті. Багато хто продає струмінь посуду за копійки. Буде купити старий термос для кришки.

    З питанням до внутрішнього шва сталевої колби можна підійти в майстерню будь-якого напрямку, де є паяння. Потім звернутися до майстра з холодильного обладнання. Він через спеціальну трубочку викачає повітря і відновить вакуумний прошарок.

    А ось чи варто займатися лагодженням зовнішньої колби (корпусу)? Якщо він металевий, то можливо теж знадобиться пайка та подальше відкачування повітря. Якщо ж корпус із пластику, то навряд чи ремонт буде успішним.

    Купівля нового термоса

    Другий варіант дій, коли термос не тримає тепло – це купити новий. В інтернет магазині з великим асортиментом можна вибрати варіант на довгі роки. І якщо вже часто використовуєте термос, тобто сенс купити термос якісний, тобто. у перевірених продавців.

    Вибрати такого не складно. Досить ознайомитись із переліком брендів на сайті. Наприклад, в інтернет-магазині Mandrivnik є термоси відомих виробників усього світу. Їхні термоси при правильному поводженні не втратить своїх важливих властивостей, і гарантовано триматимуть тепло.

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024