• Як правильно вибрати спальник

    14 Лютого
    Рубрика : Про снаряжение
    Как правильно выбрать спальник

    Досвідчені туристи знають, що від правильно обраного спорядження, зокрема спальника залежить враження від походу. Якщо Ви мерзнутимете або промокнете, то в наступну подорож не завжди захочеться відправитися. Для новачка вибір і покупка спальника є складним завданням. У цій статті ми з Вами розглянемо усі класифікації та види спальників. Після вивчення цього матеріалу, Ви вже точно знатимете, яка між ними різниця, і який спальник Вам краще купити.

    Види спальника

    Головною складовою будь-якого спальника є утеплювач. За цією характеристикою спальні мішки поділяються на такі види:

    1. Літні спальники . Такі спальники потрібно використовувати в теплу та спекотну погоду, навіть за температури до +5С вам буде комфортно в ньому спати. Найчастіше, літній варіант спальника має прямокутну форму (іноді форму кокона), і нагадує звичайну ковдру. Літні спальники не важкі, найчастіше мають один шар утеплювача та виготовлені за технологією «холодний шов» - прошиті наскрізь.

    2. Спальники на міжсезоння (весна – осінь) розраховані на температуру від +5С до -5С. Вони вже трохи товщі та важчі, ніж літні. Можливо два шари утеплювача, або один, але більш об'ємний. Наскрізні шви в таких спальниках практично не використовуються. У багатьох спальниках, розрахованих на міжсезоння, передбачений капюшон.

    3. Зимові спальники . Ці спальники вже досить важкі, вони мають форму кокон, обов'язково капюшон, і розраховані на температурний діапазон до -30С. Зазвичай застосовується два або три шари утеплювача.

    Щоб зрозуміти, до якого сезону належить спальник, потрібно вивчити його ярлик, де буде надана наступна інформація.

    • t° Maximum – цифра означатиме температуру, за якої можна спати у спальнику, і вам не буде в ньому спекотно.

    • t° Comfort – ідеальна температура, при якій ви почуватиметеся абсолютно комфортно, а спальник забезпечить міцний сон.

    • t° Extreme – це найнижча температура, за якої спальник забезпечить вам не дуже комфортний сон протягом 6-7 годин, але ризик переохолодження буде невеликим.

    Тип спальника

    Тип спальника – це його форма. Основних форм дві, це:

    • Ковдра. Цей тип спальника має прямокутну форму. Такі спальники дуже зручні тим, що турист має достатньо простору та почувається в ньому дуже зручно. Спальник такої форми можна розгорнути як ковдру та просто ховатися. Часто дві ковдри з'єднують у великий конверт, де може поміститися троє людей.
    • Кокон. Спальник має анатомічний крій, тобто він широкий у плечах і звужується до ніг. Така форма спальника за рахунок меншого внутрішнього об'єму, ніж у ковдри, дозволяє зберігати тепло краще та довше. У деяких моделях є ще й комір, що утеплює, який стягується разом з капюшоном.

    Тип наповнювача

    Тут дуже важливо зрозуміти, що від якості утеплювача залежить, наскільки теплим і легким буде спальник. Як відомо, гріє у спальнику не наповнювач. Джерелом тепла є Ваше власне тіло, а наскільки це тепло швидко йде або затримується, залежить від прошарку повітря в утеплювачі. Чим тонший і дрібніший капіляри і пори в утеплювачі, тим більше повітря в них знаходиться, тим краще утеплювач затримує тепло. Є безліч видів наповнювачів, що використовуються при пошитті спальників.

    • Качиний або гусячий пух. За рахунок унікальної структури пуху тепло в такому спальнику зберігається довго. Такі спальники зазвичай дуже дорогі. До недоліків цього наповнювача можна віднести те, що він швидко вбирає вологу, а при промоканні довго сохне. Також, пух з часом втрачає свої властивості, і відбувається процес скочування. Догляд та прання таких спальників потребує великих витрат.

    • Синтепон. Цей матеріал не дуже добре зберігає тепло, але менше вбирає вологу. До недоліків можна віднести те, що після прання він трохи збивається в грудочки, з часом волокна стискаються, і наповнювач втрачає товщину і гірше зберігає тепло. Не найкращий варіант наповнювача, але досить недорогий.

    • Синтетичні фірмові наповнювачі, які розробляються компаніями, є одним з кращих рішень як утеплювач для спальника. У будь-якому стані, сухому або мокрому, вони зберігають тепло, їх можна прати і швидко сохнуть. Такі спальники зберігають свої властивості протягом багатьох років.

    Внутрішній та зовнішній матеріал спальника

    Щоб уникнути накопичення вологи усередині спальника, ці матеріали обов'язково мають дихати. Внутрішній матеріал може бути синтетичним або натуральним, але приємним до тіла. У той час як для зовнішнього матеріалу краще використовувати синтетику, наприклад, поліестер.

    Ще кілька деталей, на які варто звернути увагу перед покупкою спальника:

    • Захисна стрічка. Підшивається до блискавки зсередини по всій довжині і призначена для захисту тканини від механічних пошкоджень під час застібання.

    • Спеціальна липучка, що розташовується біля капюшона. Запобігає випадковому розстібанню блискавки.

    • Стяжка, яка стискає капюшон, що підвищує безпеку тепла і не дає вам замерзнути.

    • Можливість стикування спальників. При покупці двох спальників їх можна поєднати в один конверт. Так можна економити на вазі, укладаючи в такий конверт дитини або розміщуючись утрьох.

    • Додаткові зони утеплення в області ніг та грудей. Це застосовується у деяких виробників у моделях, розроблених спеціально для жінок.

    • Наявність компресійного чохла. Компресійний чохол дозволить зменшити обсяг спальника у складеному стані та заощаджувати місце в рюкзаку. Але зберігати довго в такому чохлі спальник не можна, тому що волокна наповнювача з часом стискаються і гірше утримують тепло.

    • Внутрішня кишеня. Дуже часто необхідно цінні предмети і гроші під час сну зберегти в безпечному місці. Наявність такої кишені всередині спальника вирішить це питання.

    Також відомо, що чоловік виділяє в середньому більше тепла, ніж жінка. Тому для жінок потрібно купувати тепліший спальник.

    Керуючись наданою інформацією, ви вже легко зможете вибрати потрібний вам спальник, і найголовніше – залишитеся задоволені своєю покупкою!

    Якщо у Вас ще залишилися сумніви, продавці магазину Mandrivnik.com.ua проконсультують Вас з усіх питань.

Вам можуть бути цікаві

Підпишіться на розсилку та отримайте одноразово знижку 10%

Ми в соц. мережах
© Інтернет-магазин Мандрівник 2005-2024